Sosiaaliala YAMK

Opintomatkalla Yhdysvalloissa: Cook County Juvenile Court, Chicago

”You will be picked up at hostel at 8:30 AM. Breakfast will be provided at the court. ”Ja niin sitä sitten mentiin…

WOW! Mikä vastaanotto! Mieletön aamupala ja ystävällinen henkilöstö. Tunsimme itsemme erittäin tervetulleeksi paikanpäälle. Tästä tulikin yksi mielenpainuvista tutustumiskäynneistä.

Paikkahan on siis nuoriso-oikeuden ja oikeuspalveluiden laitos Illinoisin osavaltiossa. Rakennuksesta löytyy nuoriso-oikeus, nuorten valvonta, ohjelmat ja aloitteet. Laitoksen missio on tarjota hyvinvointia lapsille ja heidän perheilleen julkisen turvallisuuden kehyksessä. Laitos on sitoutunut tuottamaan ohjausta, rakennetta ja palveluita kaikille lapsille sen valvonnan alla. Tärkeää on myös kumppanuus kunnan kanssa. Laitos edistää laiminlyötyjen lasten parantumista ja toipumista. Se ohjaa rikoksiin syyllistyneitä lapsia kohti käyttäytymisen uudelleenmuotoilua lisääntyneen vastuullisuuden, yhteisöön palaamiseen ja henkilökohtaisen taitavuuden kontekstissa. Laitoksen arvoja ovatkin rehellisyys, yhteistyö, vastuullisuus, kunnioitus ja voimaantuminen.

Laitoksen visioita on viisi;

  1. Lapset ovat arvostettuja, ymmärrettyjä ja heidän ainutlaatuinen potentiaalinsa on tunnustettu.
  2. Lapsia kasvatetaan rauhallisissa, tukevissa perheissä, kouluissa ja naapurustoissa, jotka tuottavat rakennetta, ohjausta ja tietoa.
  3. Lapset ovat toiveikkaita, innokkaita ja sitoutuneita kohti onnistunutta elämää.
  4. Lapset ottavat vastuuta päätöksistään ja vaikuttavat omaan toimintaansa.
  5. Lapset tulevat lainkuuliaisiksi ja tuottaviksi aikuisiksi.

Päivä sisälsi monta antoisaa keskustelua ja ajatustenvaihtoa maidemme tavoista tehdä tällaista työtä. Pääsimme myös seuraamaan kahden eri tuomarin aitoa oikeudenkäyntiä, jossa siis tuomittavana olivat neljä nuorta. Osittain tilanne näyttäytyi kuin televisiossa, että kyllä, syytetty seisoo tuomarin pöydän takana ja tuomari keskustelee hänen kanssaan hyvin kasvatukselliseen sävyyn. Tuomari kuulee myös ehdonalaisvalvojaa ja mahdollisesti mukana tulleita perheenjäseniä.

Suurena erona näyttäytyi tuomarin mahdollisuus tuomita nuori vankeuden vaihtoehtona tutkittuihin ohjelmiin (EBP). Vaihtoehtoja oli useita, mutta meillä keskustelua herätti multisysteeminen terapia (MST). Tämä terapia/ ohjelma tarkoitti neljän- viiden kuukauden korkealla intensiivisyydellä kotona tehtävää ohjausta. Terapeutin maksimiasiakasmäärä on viisi perhettä ja terapeutti on perheen käytettävissä 24/7.

Yllättävää oli myös rakennuksen sisällä näyttäytyvä taide, sillä se oli asiakkaiden terapiassa tekemää. Heillä on tarjolla paljon erilaisia terapiamuotoja, nuorten seksuaalirikollisten ryhmistä, taideterapiasta, mindfullness – ryhmistä musiikkiterapiaan yms. Lisäksi käytössä on sijaishuoltoa, turvakotia ja elektronista valvontaa ja iltapäivätoimintaa. Tässä voisi olla myös asioita Suomeen käytäntöön tuotavaksi.

Jos kiinnostuit aiheesta enemmän, vieraile netissä osoitteessa:

http://www.cookcountygov.com/portal/server.pt/community/public_defender, law_office of/260/juvenile court

Kirjoittanut Heidi Painokallio ja Marjaana Syrjä

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *