Sosiaaliala YAMK

Opintomatkalla Yhdysvalloissa: StreetWise ja Inspiration Corporation

Streetwise

 

Streetwisen johtaja Jim LoBianco

Ensimmäisenä virallisena opintopäivänä lokakuun ensimmäisenä päivänä tätä vuotta kävimme tutustumassa chicagolaiseen kolmannen sektorin katusosiaalityöhön. Esittelyssä oli kaksi yritystä Streetwise ja Inspiration Corporation.

Heti alussa minut häikäisi StreetWisen toimitusjohtajan vetävä ja dynaaminen tyyli esitellä yrityksensä, ja jäin miettimään että jo keskivertoesitelmöintityyli Usa:ssa olisi Suomessa huippuluokkaa. Johtajalla Jim LoBiancolla oli pitkä kokemus sosiaalialalta alkaen katutyöstä, ja myöskin sosiaalipolitiikasta ja hallinnollisesta työstä osavaltiotasolla.

StreetWise auttaa ihmisiä työllistymisessä, asunnon löytämisessä, talouden hallinnassa ja antaa välittömän mahdollisuuden tienata nimenomaan katulehden myynnillä. StreetWise on yksi 40 katulehdestä Usa:ssa.

WP_000410

Alkujaan asunnottoman ihmisen vuokranmaksu katulehden myynnistä saadulla tulolla voi alkaa ensin vuorokausiperiaatteella ja laajeta viikko- tai kuukausivuokraksi. Ennalta maksettu pidempi erä asumispäiviä tulee edullisemmaksi, mikä voi kannustaa tekemään enemmän töitä jotta lehdenmyyjä saa ennalta turvatuksi pidemmän asumisajan.

StreetWise tekee esitteen mukaan myös yhteistyötä toisen järjestön The Night Ministryn kanssa, joka painottaa työtänsä keskitetymmin nuoriin, mm. teinivanhempiin. Esitelmä painotti asiakkaiden psykologista luonteenlaatua, kuten että vasta turvatulla mielenlaadulla varustettu ihminen voi kokea olevansa mm. työkykyinen, antelias ja anteeksiantavainen.

Pidemmällä kuntoutumisessa ja asumisessa oleva StreetWisen asiakas tai kansalainen voi uuden intervention avulla myydä myös tuoreruokatuotteita, missä on vaativampi työote kuin lehden myynnissä. Tuoreruokamyynnissä työntekijä saa opastusta ja valmennusta hygieniaan, markkinointitekniikkaan, asiakkaiden houkuttelemiseen ja asiakaspalveluun. Tuoreruokamyynnin katsotaan palvelevan peräti kolmea kiperää kysymystä: loitontumista ja poispääsyä epäterveellisistä ruokatottumuksista, työttömyydestä ja asunnottomuusoloista

Toinen vastaavaa työtä tekevä järjestö Inspiration Corporation (I.C.) esittäytyi myös, ja vetäjä mainitsi olevansa peräti Israelin ex-pääministerin veljen tai siskon tytär (niece) ja olevansa myös entinen poliisi. I.C::lla vaikutti olevan vähemmän akuutimpi ja toisaalta spirituaalisempi ote chicagolaisiin kuin StreetWise:lla tarjoamalla mm. joogapalveluja ja mindfullness -tunteja. Jooga- ja Mindfullness -tunneilla työstetään positiivista ajattelua. I.C.:lla on myös ravintolaketju jotka työllistävää heidän asiakkaitaan myyden edullista ja terveellistä ruokaa.

Nämä kolmannen sektorin järjestöt vaikuttivat olevan todella olennaisia linkkejä osattomille ihmisille, ja yhteisöjä joissa ihmisillä on mahdollisuus saada todella monipuolisesti vastausta tarpeisiinsa, niin yleisen elämänhallinnan kuin erityistenkin asioiden hallintaan. Järjestöt voivat ainakin esittämiensä ohjelmien perusteella tukea ihmisiä todella kokonaisvaltaisesti ja osaavat hyvin markkinoida itseään niin julkiselle sektorille, kansalaisille kuin lahjoittajille., joiden varassa he ovat.

Saimme myös hyvät perustelut heiltä siihen miksi kerjäämistä ei kannata tukea suoraan, vaan pikemminkin välillisesti katulehtiä ostamalla, jolloin nämä ihmiset ovat hakeutuneet auttamisjärjestelmien piiriin.  Suora katukerjääminen voi liittyä myös rikollisuuteen eikä välttämättä tue yksittäisiä kerjäläistä kuin hyvin hetkellisesti. Lehtien ostaminen tukee myös auttamisjärjestön toimintaa, ja näin muidenkin kuin yksittäisen lehtimyyjän hyvinvointia.

Inspiration Corporation:in slogan  Catalyst for Self-Reliance (”itsellisyyden katalysaattori”) on omiaan kuvaamaan yrityksen tavoitteita. Nämä yritykset työstävät tuen tarpeessa olevien ihmisten niin konkreettisia kuin psykologisiakin kysymyksiä heidän kanssaan.

Katunäkymää

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *