Sosiaaliala YAMK

Vierailukäyntejä: Perheryhmäkoti Satakieli

WP_000394Kävimme tutustumassa perheryhmäkoti Satakieleen, joka sijaitsee Tampereella.

Tampereen Satakielessä asuu kymmenkunta alle 18-vuotiasta nuorta, jotka ovat tulleet Suomeen ilman vanhempiaan. Kaikilla on maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa. Ilman huoltajaa Suomeen tulevien alle 18-vuotiaiden turvapaikanhakijoiden määrä on kääntynyt laskuun. Yksin tulleet lapsipakolaiset sijoitetaan yleensä perheryhmäkotiin. Tampereen perheryhmäkoti Satakieli opettaa nuorille arjen tärkeitä taitoja.

Turvattomista oloista tulevat ja kovia kokeneet lapset tarvitsevat tukea ja turvallista arkea, sanoo perheryhmäkodin johtaja Pekka Ihalainen. Pekka Ihalainen lisää, että näiden lasten aiemmat kokemukset vaikuttavat heihin, kaikki se, mitä he ovat joutuneet elämässään kestämään. Kotoutumisen takia on tärkeää, että nuoret oppivat täällä suomen kieltä. Samoin yritämme huolehtia, että kaikki löytävät koulu- tai opiskelupaikan.

Satakieli muutti keväällä uusiin tiloihin Hatanpäälle. Satakielessä yksin maahan tulleet alaikäiset nuoret opettelevat suomea ja tutustuvat suomalaiseen arkeen.

Vuonna 2008 Suomesta haki turvapaikkaa 706 maahan yksin tullutta alaikäistä, vuonna 2012 heitä oli 167. Suurimmat lähtömaat ovat Somalia, Irak ja Afganistan. Perheryhmäkodissa nuoret voivat asua 18-vuotiaaksi asti.

– Käytäntö on kiristynyt niin, että perheenyhdistäminen on harvinaista. Suurin osa meidän nuoristamme muuttaa täältä omaan asuntoon, kertoo Pekka Ihalainen.

– Autamme nuoria vuokra-asunnon hankinnassa ja setlementti Naapuri tukee omilleen muuttaneita.

– Olemme saaneet sellaista palautetta, että meiltä lähteneet nuoret hoitavat asiansa hyvin, käyvät koulunsa tunnollisesti ja pitävät kiinni päivärytmistä. He ovat menestyneet hyvin.

Perheryhmäkodin toimisto sijaitsee Hatanpään pirtissä, osoitteessa Hatanpään puistokuja 10.

Tutustumiskäynnille mennessämme keittiöstä kuului puheensorina, lapset ja nuoret juttelivat ja pelasivat keskenään. Tunnelma Satakielessä oli välitön ja iloinen. Pohdimme ennen tutustumiskäyntiä kielimuuria ja sen vaikutusta luottamuksellisen suhteen saamiseen lapsen ja nuoren kanssa. Huomasimme kuitenkin että kommunikointitapa tuntui löytyvän vaikka suomenkielen opiskelut olisivat vasta alussa. Lapsille ja nuorille on tärkeää saada kuulua johonkin ja tuntea olonsa turvalliseksi. Satakielessä he saavat tukea ja ohjausta arkipäivään.

Kirjoittanut Salla Mattila ja Petteri Siekkinen