Sosiaaliala YAMK

Opiskelupäivä Michigan State Universityn opiskelijoiden kanssa (Elsi Martikainen)

WP_000953Kevätlukukauden viimeisenä lähipäivänä monikulttuurisuus opinnot huipentuivat suomalais-amerikkalaiseen yhteistyöhön. Tiistaina 2.6.2015 opiskelimme yhdessä Michiganin Satate University, MSU, sosiaalityön opiskelijoiden kanssa. TAMKin sosiaalialan yamk opiskelijat olivat tiimeittäin valmistelleet päivän aiheita. Samoilla ohjeilla olivat toimineet Michiganin opiskelijat. Oman tiimini, Lauri, Laura, Virpi ja minä Elsi, olimme selvittäneet ikäihmisten palveluita suomessa ja kääntäneet käsitteet englannin kielelle. Courtney ja Therese, MSU:sta olivat selvittäneet ikäihmisten palvelut Michiganissa. Olimme myös valmistelleet case-tapauksen jonka kautta selvitimme michiganilaisille, miten ja kuinka ikäihmiset pääsevät sosiaalipalveluiden piiriin. Samoin olivat toimineet MSU:n opiskelijat.
Tiimimme sai siis ulkomaan vahvistusta kun kaksi MSU:n opiskelijaa, Cortney ja Therese liittyivät tiimiimme. Aluksi tietenkin jännitti, olihan vastassamme natiivit, jotka puhuvat englantia äidinkielenään. Asiaa olisi ollut vaikka kuinka, mutta käyttämättä jäänyt englannin kielitaito vaati herättelyä. Vaikeinta oli tietenkin löytää oikeat sanat, mutta sekään ei ollut ylitsepääsemätöntä. Ryhmän tuki ja iloinen ilmapiiri auttoivat keskustelussa! Vaikeinta oli, kun ei löytänyt sanoja ja täytyi miettiä kiertoilmaisua, joka osoittautui vaikeaksi ja piti etsiä kiertoilmaisulle kiertoilmaisua. Itse asia pääsikin jo tässä vaiheessa unohtumaan… Mutta kehonkieli, se auttaa aina.
Aikaa oli vain yhden päivän verran, mutta päivän mittaan alkoi tuntua että Courtney ja Therese ovat osa tiimiämme. Niin saumattomasti yhteistyömme toimi. Löysimme monia samankaltaisuuksia molempien maiden ikäihmisten sosiaalityön malleista, mutta myös eroavaisuuksia oli havaittavissa. Olipa ikäihminen sitten Suomessa tai Michiganissa niin raha on molemmissa maissa merkittävässä roolissa. Huolet ovat yhtä suuria, sekä rapakon takana että suomessa.